51. Infiorata

27.6.2022

Infiorata-perinne on syntynyt 1600-luvulla barokin ajan Roomassa. Vatikaanin floristi Benedetto Drei suunnitteli vuonna 1625 kukkien terälehdistä tehtyjä "mosaiikkeja" Rooman kaupungin pyhimysten Pietarin ja Paavalin juhlan kunniaksi. Nykyään infiorata-juhlaa vietetään erityisesti Keski-Italiassa, jossa se on saanut myös historiallisia ja kansanperinteellisiä piirteitä.

Poggio Moianon Infiorata on ennen kaikkea koko kylän suurin kesäjuhla, jota valmistellaan suurella sydämellä. Juhlan ajaksi pääkatu suljetaan kukkamosaiikkien tieltä. Perjantai iltana avautuvat ruokakojut ja Poggio Moianon keskustan puisto muuttuu ulkoilmaravintolaksi. Myös kaikki baarit ja pizzeriat nostavat ulos niin monta pöytää kuin mahdollista sillä koko kylä on liikkeellä. 

Tänä vuonna perjantai-iltana esiintyi ryhmä upeita katutaiteilijoita, joiden esitys sopi hyvin infioratan karnevalistiseen puoleen.

Piazzalle rakennetulla esiintymislavalle nousi Keltti-rock yhtye, jonka säkkipillinsoittaja innostui lurittelemaan yleisön keskellä ilonpitoon sopivaa kansansävelmää. 

Perjantai iltana alkoi myös kukkamosaiikkien valmistelu, joka kestää lauantai iltaan saakka. Mosaiikit tehdään mallipaperin tai piiretyn kuvion päälle, ja terälehdet kiinnitetään jonkun sortin liisterillä. Osa oli aloittanut mosaiikin tekemisen ilmeisesti jo yöllä. Aamulla seitsemältä työ oli jo täydessä vauhdissa ja päivän aikana mosaiikkien ja niiden valmistajien suojaksi ilmestyi katoksia.

Kadun varrella penkeillä istui ihmisiä irrottamassa terälehtiä mosaiikin tekijöitä varten.

Kun Infioratan kukkaiskatu on lauantai-iltana valmis, on iltakävelyn, aperitiivin, ruokakojujen ja kukkamosaiikkien ihailun aika. Pääkatu täytyy jälleen ihmisistä, ja esiintymislava esiintyjistä.

Sunnuntaina meno on astetta uskonnollisempi, ja liikkeellä on selkeästi varttuneempaa väkeä.

Kukkamosaiikkien lisäksi parvekkeet oli koristeltu valkoisin liinoin pyhän kunniaksi. Ilta seitsemältä pidetään jumalanpalvelus, jonka jälkeen Corpus Domini kulkue, joka kiertää kylän ympäri kulkien kukkamosaiikkien päältä.

Kulkuetta seuraa kylän oma torvisoittokunta, jonka konserttiin ilta huipentuu. Tottakai ruokakojutkin ovat vielä auki. Kojusta voi ostaa iltapalaksi vaikkapa pienen bruschettan kohtuulliseen yhden euron hintaan.

Joskus myöhään illalla Poggio Moianon 51. infiorata hiljenee.

Lukemisiin, Anne