Agrituristi Umbriassa

13.7.2021

Agriturismon eli maatilamajoituksen valitseminen lomakohteeksi on Italiassa mielestäni erittäin suositeltava vaihtoehto. Kohteita löytyy laidasta laitaan ja kaikissa hintaluokissa. Agriturismot ovat persoonallisia ja usein niitä pyörittää perhekunta teini-ikäisestä uima-allasvastaavasta ravintolassa hääräävään nonnaan. Keskikesällä voi olla syytä panostaa kohteeseen, jossa on uima-allas ja ilmastointi. Agriturismossa voi päästä rapsuttamaan kaikenkarvaisia eläimiä ja nauttimaan maaseudun rauhasta sekä upeista maalaismaisemista.

Tänä kesänä teimme miniloman Agriturismo Tenuta San Savino delle Rocchetteen, joka sijaitsee Umbriassa, Poggiolossa. Tästä agriturismosta löytyivät kaikki edellämainitut asiat ja vähän enemmänkin. Agriturismo oli esimerkiksi sangen koiramyönteinen. Sekä ihmisille että koirille oli varattu omat tervetuliaisyllätykset!

Valitsimme huoneiston, jossa oli myös keittiö ja terassi, sillä illalla on mukava istuskella jääkaapin välittömässä läheisyydessä kylmää aperitivoa nautiskellen. Tällä lomalla oli tarkoitus päästä mahdollisimman helpolla!

Aperitivon jälkeen olikin sitten kätevää kävellä 20 metriä agriturismon omaan ravintolaan herkuttelemaan paikallisilla tuotteilla.

Mikäli valitset lomakohteeksesi agriturismon, sinne siirtyminen vaatii tietysti auton vuokraamista. Italia on täynnä tutustumisen arvoisia pikkukyliä, joten agriturismo toimii hyvänä kotipesänä lähistölle sijoittuville retkille. Ajaminen suuremmista kaupungeista maaseudulle ja takaisin voi olla turhan rasittavaa, koska Italian maaseudun tiestö on idyllistä mutta kiemuraista. Itse tekisin kaupunkiloman Italiassa ihan erikseen. Agriturismoja löytyy sivustolta www.agriturismo.it

Retkikohteenamme oli tällä kertaa keskiaikainen Narnin kaupunki, joka sijaitsee Nera-joen varrella.

Antiikin roomalaisten touhut löivät agrituristin ällikällä myös näillä kulmilla. Narnista on näet arkeologisissa kaivauksissa löytynyt satama ja telakka. Sinänsähän asiassa ei ole mitään ihmeellistä mutta Narni sijaitsee sisämaassa yli 80km:n päässä Roomasta! Miksi ihmeessä laivoja rakennettiin niin kaukana mereltä ja miten se oli mahdollista?

Teorian mukaan puunilaissotien aikana tarve sotalaivojen rakennukseen oli valtava. Yrittihän Rooma vallata itselleen Karthagoa, jolla oli Välimeren suurin laivasto. Meritelakka olisi voinut olla helppo hyökkäyksen kohde, joten sisämaassa sijaitseva telakka, jossa puutavaraakin oli helpommin saatavilla, ei ollut hullumpi idea. Nera-joessa on leveä kohta, jossa nykyään sijaitsee auringonotto ja uimapaikka Mola di Nera. Ties vaikka roomalaiset olisivat uittaneet laivojaan juuri tässä. Varjossa istuskelevat uimapaikkaa valvovat karabinieerit olivat voittaneet päivän työpistearvonnan!

Rooma kukisti Karthagon ensimmäisessä puunilaissodassa Eknomoksen meritaistelussa 256 eaa. Rooman laivastossa oli tuolloin yli kolmesataa alusta. Yhtä neljäkymmentä metriä pitkää viisisoutua kuljettamaan tarvittiin 270 soutajaa sekä 30 merimiestä ja sen kyydissä oli 60 merisotilasta. Aluksen maksiminopeus oli 12 solmua. Sotataktiikkana oli rymistely, koska ruutia ei oltu vielä keksitty. Laiva soudettiin keulapuskuri tanassa päin vastustajan laivaa. Vaihtoehtoisesti tavoitteena oli vastapuolen laivan valtaaminen. Tällä taktiikalla roomalaiset saivat valloitettua Karthagolta Sisilian.

Roomalaisen sotalaivaston rakentaminen ja ylläpitäminen vaikuttaa nykyihmisestä uskomattomalta suoritukselta, joten ehkäpä laivaston rakennuspaikan siirtäminen keskellä Italiaa oli sittenkin pikku juttu!

Lukemisiin, Anne