Bracciano-järvi – viilentävä keidas lähellä Roomaa

3.7.2024

Bracciano-järvi on pyöreän muotoinen meteoriittijärvi, jonka näet yläilmoista viisi minuuttia ennen laskeutumista Fiumicinon lentokentälle. Järvi sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Roomasta.

Reitti järvelle kulkee kumpuilevan maalaismaiseman läpi, maisema tuo mieleen Toskanan kukkulat. Järven halkaisija on kymmenisen kilometriä ja syvyys yli 150m, joten se soveltuu jos jonkinlaiseen vesiurheiluun. Pörinää ei kuitenkaan tarvitse kuunnella, jos mielii viettää rentouttavan päivän rannalla, sillä moottoreiden käyttäminen on luonnonpuistossa kielletty.

Bracciano-järvi on leppoisa viikonloppu- tai päiväretkikohde, jonka rannalta löytyvissä baareissa voi pistäytyä jäätelöllä, kahvilla tai aperitiivilla. Rannan lounas ja illallisravintoloiden terasseilla voi nautiskella viiniä ja maistella roomalaisen keittiön herkuista italialaista järvimaisemaa ihaillen. Romantiikkaa kaipaavien on mahdollista nauttia illallista järven itärannalla auringonlaskua katsellen. 

Järven rannalla sijaitseva Trevignano Romanon kylä on kaunis kuin postikortti. Rannassa kulkevan kävelykadun Lungolagon tasaista pintaa suosivat lenkkeilijät, koiranulkoiluttajat, rollaattori mummot ja järvimaisemaa ihailevat turistit. Reitin varrella on tyylikkäitä baareja, ihastuttavia trattorioita ja ravintoloita, joissa päivän saa kulumaan vaihtamalla paikkaa aamukahvilta aperitiiville, aperitiiviltä lounaalle, lounaalta aperitiiville ja aperitiiviltä illalliselle. Tällä kerralla testasin ennen lounasta Italicus Spritzin, jonka maussa on hiven Bergamottoa.

Trevignano Romanon vanhakaupunki on pieni ja erittäin kauniisti hoidettu. Kaupungin yläpuolella rinteessä kohoavat 1100-luvulta peräisin olevat Trevignanon linnan rauniot ja järvi kimmeltää kujien välistä houkuttelevasti.

Kapeat kujat kukkaistutuksineen yllyttivät lounaan jälkeen pienen kävelyretken tekemiseen. Olimme yllättyneitä siitä kuinka paljon suuri järvenselkä viilentää. Jos kuuma Rooman kaupungin keskusta alkaa olla liikaa, voimme lämpimästi suositella retkeä viilentävän veden äärelle Trevignano Romanon terasseille.

Italialainen helle näytti meille myös nurjan puolensa, ja sen mitä todellinen käristyskupoli tarkoittaa. Valtava savupatsas näkyi kilometrien päästä kun maastopalo roihusi Bracciano-järven lähellä. Sammutuslentokoneet kävivät tankkaamassa säiliöihinsä vettä lentämällä järven pintaa hipoen. Järven merkitys viilentäjänä sai erilaisen merkityksen, eikä fokuksessa todellakaan ollut hikisen turistin hyvinvointi.

Lukemisiin, Anne