Infiorata

2.7.2019

Erityisesti kesällä Italiassa löytyy joka kylästä festaa ja sagraa. Festa-nimitystä käytetään juhlista mutta sagra-tapahtumiin liittyy uskonnollisia sävyjä.

Poggio Moianon suurin kesätapahtuma on kukkaisjuhla Infiorata. Kukkaisjuhlan aikana eri yhteisöt, yritykset tai vaikkapa koululuokat valmistavat Poggio Moianon kaduille kukkien terälehdistä, hiekasta ja kahvinpuruista upeita, värikkäitä “mattoja”. Hienoimmat teoksen tittelistä tietenkin kilpaillaan.

Infioratan viettäminen juontaa juurensa 1200-luvulle. Sen viettäminen kuitenkin vakiintui vasta 1600-luvulla sen jälkeen kun Vatikaanin floristi teki ensimmäiset koristelut kukan terälehdillä Pyhän Pietarin ja Paavalin kunniaksi. Kerrotaan myös, että Arkkitehti Gian Lorenzo Bernini levitti tapaa Rooman ulkopuolelle.

Infioratan valmisteluun osallistuu koko kylä. Kukkakoristelujen tekemisen lisäksi valmistetaan myös ruokaa, jota voi juhlijat voivat ostaa ruokakojuista. Kyläläiset ja yrittäjät koristelevat kadunvarret värivaloilla ja kukkakoristeilla sekä parvekkeet kukilla ja liinoilla. Ravintoloiden ja baarien pöydät on levitetty pääkadulle, ja musiikkiesityksiä varten on pystytetty lava. Juhlinta jatkuu sukulaisten ja ystävien kanssa seurustellen myöhään yöhön asti.

Lukemisiin, Anne