Joulutunnelmia

18.12.2018

Tällä aloittelevalla italiaanolla ei ollut laisinkaan kokemusta asumisesta talvisessa Italiassa sata vuotta vanhassa talossa, jonka ainoat lämmityskeinot ovat kamina ja takka. Joulukuisen reissun takoituksena olikin remonttihommien lisäksi koeponnistaa talon talviasumisominaisuuksia. Olin varautunut kohtaamaan vuotavan katon, savuttavan kaminan, värjöttelemään kylmässä ja viime kädessä muuttamaan hotelliin. Yllättävää kyllä säät suosivat ja lämmittäminen sujui joten saatoin keskittyä sisustamiseen, puutarhanhoitoon ja joulutouhuihin.

Arezzossa järjestetään joka kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna suuret antiikkimarkkinat. Päätimmekin lähteä markkinoille puuttuvia huonekaluja etsimään ja sunnuntaipäivää viettämään. Arezzon vanha kaupunki tarjosi idylliset puitteet, väkeä oli runsaasti ja tunnelma jouluinen - suosittelen!

Piazza Navonan kuuluisa joulutori Roomassa aukesi joulukuun toisena viikonloppuna, jolloin vietetiin Immacolata Concezione -juhlaa. Myös lähikaupunkimme Rietin jouluvalaistus oli mielestäni erityisen tyylikäs.

Pääsimme joulutunnelmaan myös kotikylässämme Poggio Moianossa, jossa lapset myivät kadunvarsikojussa perinteistä Italialaista joulukakkua panettonea. Panettone näyttää jättikokoiselta muffinssilta, on koostumukseltaan kosteankuohkea eikä liian makea. Söimme tätä herkkua aamupalaksi koko viikon!

Ei reissua ilman puutarhavierailua. Joulukuinen säätila Rooman korkeudella vastaa suomalaista toukokuun alun säätä ilman räntäsadetta. Aurinkoisessa rinteessä saattoi mukavasti istuskella puutarhatuolissa t-paitasillaan. Puutarhalla orvokit olivat tulleet myyntiin samaan aikaan joulukukkien kanssa. En ole koskaan nähnyt niin upeita joulutähtiä kuin Vivai Frappettan puutarhalla, päädyin kuitenkin ostamaan kirsikkapuun ja camelian.

Lukemisiin, Anne