Kastanjapuu ja vesivahinko

9.12.2018

Lokakuisella vierailulla Poggio Moianoon nautiskelin auringonpaisteisesta säästä ja yli 20 asteen lämpötiloista. Naapureillani oli kuitenkin ilmeisesti parempaa tietoa Lazion vaihtelevista syyssäistä sillä he lähestyivät minua huolenaiheenaan etupihallamme hieman kallellaan oleva kahdeksanmetrinen kastanjapuu. Naapureidemme mukaan olisi parasta sahata nurin koko komeus ennenkuin “Mal Tempo” syysmyrsky saapuu ja kaataa koko komeuden meidän tai naapurimme katon päälle. Siispä tuumasta toimeen.

Esitin ongelman jälleen kerran Alfiolle, joka hommasi paikallisen puunkaatoyrittäjän paikalle. Aurinkoisena syysaamuna katselin kauhulla kun “metsuri” kiipesi kastanjapuuhun apunaan tikapuut ja metalliketju, jolla hän köytti itsensä milloin mihinkin puunhankaan kiinni. Metsurini varustevalikoimaan ei kuulunut kypärää, turvakenkiä tai edes valjaita ja käynnissä oleva moottorisaha nostettiin köyden avulla puuhun. Haastavassa paikassa oleva kastanjapuu lyheni oksa kerrallaan ja vain yksi kattotiili sai osuman. Kylmiä säitä odottelemaan kertyi mojova määrä takkapuuta.

Syysmyrsky saapui

Seuraavalla viikolla syysmyrsky sitten saapui. Lensin itse ennen muuta perhettä kotiin ja sen jälkeen kännykkääni alkoi tulla huolestuttavaa kuvamateriaalia. Seinää pitkin oli alkanut valua sisälle vettä eikä mitään ollut tehtävissä. Katolle ollut mitään asiaa tuulen ja 45 asteen kulmassa satavan veden takia. Viikon ajan jouduin seuraamaan uutisia Italiaa riivaavista pahoista myrskyistä, vuotava katto oli pakko jättää Alfion huoleksi.

Joulukuun alussa palatessamme emme tienneet missä kunnossa talo olisi. Yritin ajatella ettei kivitalo nyt ainakaan voisi homehtua ja että uutta maalia voi tarvittaessa levittää seinälle. Positiiviseksi yllätykseksi vesi ei ollut tehnyt pahasti tuhojaan ja kostuneet seinät olivat jo lähes kuivuneet. Alfio oli korjannut katon ja rakentanut keittiön ovellemme katoksen kuten oli sovittu. Pääsimme siis majoittumaan ongelmitta. Laitoimme vedet ja sähköt päälle sekä tulet takkaan ja aloimme lämmittämään 12 asteista Italian kotiamme.

Lukemisiin, Anne