Keisari Nero, Pyhä Benedictus ja Borgiat – historiaa Subiacossa

3.7.2021

Subiaco on pieni vuorten saartama kaupunki, jossa voit käydä Keisari Neron kesämökillä, vierailla luostarissa tai keskiaikaisessa linnassa ja pulahtaa laguuniin uimaan. Subiaco sitoo yhteen useita historian kerroksia ja tarjoaa monipuolisia luontoelämyksiä.

Keisari Nero muistetaan epävakaana persoonana ja tyrannina, joka murhasi äitinsä ja jota syytettiin Rooman polttamisesta. Suuruudenhulluuspuuskissaan Nero rakennutti kuitenkin hämmästyttäviä arkkitehtonisia kokonaisuuksia ja yhden myös Subiacoon.

Roomaan hän rakennutti Domus Aurean, kilometrin pituisen kullalla ja jalokivillä koristellun palatsin, jonka pylväsrivistöjen sisälle mahtui keinotekoinen järvi. Subiacoon vesiaiheisiin mieltynyt keisari rakennutti 75 hehtaarin alueen kattaneen kesäpalatsinsa, jonne oli mahdollista siirtyä kätevästi Roomasta Tiber ja Aniene jokia pitkin. Kesäpalatsi rakennettiin vuorten välissä olevaan rotkoon, jonne padottiin kolme tekojärveä. Näin saatiin luotua keisarille kesäkeidas virkistävine vesialtaineen ja -putouksineen. Koko Subiacon kaupunki onkin saanut nimensä latinan kielisestä sanasta sublaqueum - järven alapuolella.

Yltiöpäisiin rakennusprojekteihin upposi satumaisia määriä rahaa, ja Rooman kassa alkoi olla kulutettu. Keisariin oltiin tyytymättömiä. Huonot enteet saivat keisarin hylkäämään kesäpalatsinsa ja Domus Aureakin ehti olla vain neljä vuotta keisarin käytössä ennen kuin hän teki itsemurhan vuonna 68AD. Subiacon kesäpalatsista ei tänäpäivänä ole jäljellä kuin pieni raunioalue muistuttamassa Neron päähänpistoista.

Ja kuin kohtalon ivaa, kristittyjä vainonneen Neron palatsin materiaalit käytettiin 500-luvulla Pyhän Benedictus Nursialaisen perustaman ensimmäisen benediktiiniluostarin rakentamiseen. Vierailimmekin Subiacon San Benedetto luostarissa, joka sijaitsee jyrkällä vuorenseinämällä kaupungin ulkopuolella.

Luostari on rakennettu luolan paikalle, jossa Pyhä Benedictus vietti kolme vuotta erakkona. Erakkokokemuksen jälkeen Benedictus perusti läntisen kristikunnan ensimmäisen luostarijärjestelmän. Benediktiineillä oli keskiajalla valtava rooli länsimaisen historian säilyttäjinä. Lienee myös benediktiinimunkien ansiota, että Subiacoon perustettiin kirjapaino toisena maailmassa. Benediktiinien tunnus on Pax - rauha, eikä heidän säännöstössään vaadittu naimattomuutta vaan korostettiin kuuliaisuutta ja elämäntapojen kääntämistä.

Rooman paavin johtaman ja katolisen kirkon omistaman Kirkkovaltion alueella oli piispojen hallitsemia kaupunkeja, joihin rakennettiin puolustuslinnoja. Myös Subiacossa on Rocca Abbaziale. Kiipesimme vuoren huipulla sijaitsevaan linnaan, ja saimme yksityisen opastuskierroksen, koska muita turisteja ei ollut paikalla. Oppaamme Jessica kertoi, ettei hän ollut pitänyt vuoteen englanninkielistä kierrosta. 

Oppaamme esitteli meille linnaa jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1075 apotti Giovanni V:nnen toimesta. Ihastelimme saleissa eri aikakausina maalattuja freskoja.

Saimme kuulla, että 1400-luvulla linnan apottina toimi Rodrigo Borgia, josta tuli myöhemmin lahjusten auttamana Paavi Aleksanteri VI. Vuonna 1480 syntyi linnassa hänen avioton tyttärensä Lucrezia Borgia. Suosittelen tutustumaan tähän juonittelevaan sukuun katsomalla suoratoistopalvelusta Borgiat-sarja!

Lounas hoidettiin kätevästi Bistro Borgon liikkuvasta myyntikojusta. Melko täyttävä leipä sisälsi grillatun salsiccia-makkaran, grillattua paprikaa ja munakoisoa sekä cime di rapa -salaattia majoneesillä höystettynä.

Kuuman retkipäivän päätteeksi voi Subiacossa viilentyä kauniin Laghetto di S.Benedetton rantakivillä. Laghetto on Anienejoen syvässä uomassa oleva pieni laguuni, johon laskee vesiputous. Sen vesi on kristallinkirkasta. Veteen voi pulahtaa jos ei pelkää Monti Simbruinilta virtaavaa kylmää vettä!

Subiacon sijainti luonnonpuiston vieressä tarjoaa ehtymättömät retkeilymahdollisuudet, kävellen tai pyörällä. Aniene-joki tarjoaa mahdollisuuden kalastukseen, koskenlaskuun ja melontaan. Vuoristossa on mahdollista on myös kiipeillä ja tutustua luolastoihin.

Lukemisiin, Anne