Kevät, La Primavera

21.5.2023

Kevät on ehdottomasti lempivuodenaikani, ja puuhastelu keväisessä puutarhassa lempipuuhaani. Kesien viettäminen Italiassa on kuitenkin rajoittanut puutarhaharrastusta, sillä keväisen taimikasvatusrumban usein ylenpalttista satoa on turha jättää kotivahtien riesaksi.

Yleensä olemme käyneet Italiassa keväällä pariin otteeseen, maaliskuun alussa ja pääsiäisen tienoilla. Tänä vuonna olen päässyt ensimmäisen kerran kokemaan Italian kevään kokonaan, ja testaamaan sen puutarhanhoidolle suomat mahdollisuudet. 

Kun saavuimme huhtikuun alussa, talveksi huputtamissani pelargonioissa ja sitruunapuussa oli nuppuja, ja rosmariini sekä laventeli kukkivat.

Pihapuissa ei ollut vielä lehtiä mutta muuten oli jo melko vihreää. Myös helmikuussa istuttamani selleri, persilja ja fenkoli olivat selviytyneet kylmistä öistä.

Päivälämpötila oli huhtikuussa aurinkoisina päivinä viidentoista ja kahdenkymmenen asteen välissä kohotakseen hiljalleen kahdenkymmenen asteen yläpuolelle. Koska yölämpötilat olivat vielä alle kymmenen astetta lämmitimme taloa pääsääntöisesti takkatulella. 

Italian kevät on kuitenkin syksyä sateisempi ja epävakaisempi. Tänä keväänä Pohjois-Italia on kuivuuden jälkeen kärsinyt liiallisista sateista sekä tulvista, kun vuorille satava vesi ei imeydy kuivaan maaperään. Ravennassa, Forlissa ja Cesenasssa joet ovat tulvineet kaupunkien keskustoihin, ja aiheuttaneet tuhoja. Onneksi täällä vuorella sadevesi ei aiheuta ongelmia mutta sateen jälkeen laaksosta nousevat sumupilvet tekevät maisemasta hyvinkin vaihtelevan.

Alkukeväästä olosuhteet ovat otolliset kaikenlaiselle ulkona puuhastelulle. Estääkseni antipastien ja spritsereiden kerääntymistä vyötärölle on syytä käydä välillä kävelyllä maalaismaisemissa. Vaikka aurinko paistaa jo melko korkealta pysyy lämpötila aamupäivällä lenkkipolulla maltillisena. Sadepäivänä voi tyytyä lukemaan kirjaa. Olen yhdistänyt lenkkeilyyn ojanpenkan kasvien tunnistusharrastuksen. Nokkoset ja voikukat ovat vanhoja tuttuja mutta uusia tuttavuuksiakin, joita kaikkia en vielä tunnista, löytyy useita.

Paras paikka ostaa taimia on joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina järjestettävät maalaismarkkinat Osteria Nuovalla. Markkinoilla myydään kaikkea mahdollista kuten kanoja, kaneja, lehmiä, juustoja, kasviksia, hunajaa, oliiviöljyä, leikkeleitä, vaatteita, kotitaloustarvikkeita, ja tietysti kaikenlaisia taimia kesäkukista habanero chileihin. Keväisillä markkinoilla kävi kuhina, ja itsekin innostuin ostamaan neljä kesäkurpitsan taimea ja kuusi salaatin alkua yhteishintaan 2 euroa. 

Jotta kokemus Italian keväästä olisi kokonaisvaltainen päätimme lähteä kevätretkelle Toskanaan. Majoituimme Agriturismo Inalbiin, jonka terassilta oli mukava katsella Toskanan kevättä ja sypressien täyttämää kumpuilevaa maisemaa.

Pyörähdimme myös sievässä pienessä toskanalaiskylässä Greve in Chiantissa, jonka ympärillä on tuotettu Chianti Classico-viiniä jo 1700-luvulta alkaen. 

Galleria Ufficissa Firenzessä pääsin ihailemaan renessansiaikaista da Vincin, Rubensin, Caravaggion, Giotton, Uccellon, Tizianon, Gentileschin, Michelangelon, Pollaiuolon ja Van Dyckin taidetta.

Ajankohtaan ja mielentilaan sopivin teos on ehdottomasti Sandro Botticellin 1478 maalaama Kevät, jossa kylmä länsituuli Zephyros ahdistelee maan nymfiä, ja kukkien jumalatar  Flora kylvää kukkia mekostaan. Rakkauden jumalatar Venus katselee kolmea sulotarta, jotka symboloivat taidetta. Teoksen vasemmassa reunassa puutarhan suojelija Mercurius on läsnä kun kevät koittaa. La Primavera!

Lukemisiin, Anne