Kotijuustoa pesupussissa

16.10.2019

Kirpsakka portulakka kaipasi kylkeensä jotain pehmeää. Luonamme vierailulla ollut Täti päätti ottaa ohjat käsiinsä ja valmistaa kotijuustoa. 

Juuston valmistaminen on yllättävän helppoa. Tarvitaan vain rasvaista maitoa, sitruunamehua, suolaa ja tuoreita yrttejä. Maito kuumennetaan kattilassa ja siihen lisätään sitruunamehua. Hetken sekoittelun jälkeen alkaa tapahtua: maito juoksettuu ja alkaa muuttua juustoksi. Seos jäähdytetään, siivilöidään ja siihen lisätään mausteet. Lopuksi juustomassa puristetaan sieväksi juustokimpaleeksi ja laitetaan painon alle kylmään vetäytymään.

Suurimman juustonvalmistusongelman aiheutti keittiömme vaillinainen varustetaso. Keittäminen ja maustaminen onnistuivat helposti mutta ylimääräinen neste puristetaan yleensä pois sideharson läpi, eikä sellaista tietenkään ollut saatavilla. Kävimme läpi erilaisia korvaavia vaihtoehtoja paikallisessa sekatavarakaupassa. Sideharson korvaajiksi olivat tyrkyllä leivinliina ja sukkahousut, mutta voittajaksi selviytyi kirkkaasti pesupussi! 

Tätä luovaa ratkaisua voi suositella lämpimästi kaikille kotijuuston harrastajille, sillä pesupussin puhdistaminen pesukoneessa sujuu sangen vaivattomasti. 

Lukemisiin, Anne