Lazion rantakohteiden helmi, Riviera di Ulisse

1.1.2023

Riviera di Ulisse on Lazion alueen rantakohteiden helmi, jonne Roomalaiset suuntaavat viettämään viikonloppua meren rannalle. Se ulottuu San Felice Circeosta, Sperlongan kautta Gaetaan, ja edellä mainitut kaupungit löytyvät myös I borghi piu belli d'Italia listalta. 

Riviera di Ulisse ei ehkä ole niin kuuluisa kuin Amalfi Coast mutta sinne on helpompi siirtyä Roomasta, ja ulkomaisten turistien lukumäärä lienee kesäsesongin aikaan kohtuullisempi. Riviera di Ulisse on kuuluisampaa rantakohdetta edullisempi, aidompi ja helpommin tavoitettavissa, mikä tekee siitä oivallisen retkikohteen vaikkapa Rooman loman yhteyteen!

Tänä vuonna päätimme tehdä uudenvuoden retken Rivieralla di Ulissella sijaitsevaan Sperlongaan, koska säätiedotuksen mukaan lämpömittarilukema tulisi siellä lähentelemään 17 astetta, ja aurinkoinen viikonloppu al Mare tuntui mukavalta vaihtoehdolta. Vaikka rantakohteet ovat talvikaudella uinuvia pikkukyliä, se ei meitä haittaa, vaan päinvastoin tutustuminen rannikkoon ilman turisteja on houkuttelevaa. 

Säätiedotus piti kutinsa, ja aurinkoisella säällä oli kiva aloittaa päivä aamukävelyllä hiekkarannalla.

Pienen jaloittelun jälkeen oli myös mukava piipahtaa cappucinolle ja cornetolle kahvilaan, jossa paikalliset tuntuivat käyvän näyttäytymässä. 

Sperlongassa lounaan voi nauttia aurinkoisessa rantabaarissa, jonka ruokalistoilta löytyy taatusti tuoreita mereneläviä. Lounaasta toipumisen jälkeen voikin jo aloittaa aperitivolle siirtymisen suunnittelun. Suosittelen valitsemaan hotellin, josta on merinäköala, sillä tramontanan katselu omalta parvekkeelta proseccolasin kera on rentouttavaa lomamatkan luksusta, jonka jälkeen jaksaa kierrellä Sperlongan pikkuputiikeissa.

Vanhasta kaupungin sokkeloista löytyy tunnelmallisia paikkoja pienen aperitiivin nauttimiselle. Italialaiseen tapaan aperitiivin kylkeen kuuluu aina pientä purtavaa, jolla jaksaa illalliseen asti. Lazion alueella illallisen tarjoilu alkaa tyypillisesti vasta kello 20, ja kesällä kuumuuden takia vielä myöhempään, joten silloin pieni suolapala voi todella tulla tarpeeseen.

Sperlonga sijaitsee aikalailla Rooman ja Napolin välissä, mikä ei voi olla vaikuttamatta ruokakulttuuriin. Ravintola Tropical tarjosi erinomaista napolilaista pizzaa. Pizza Vesuvio oli päällystetty salame spianatalla, joka vei kielen mennessään. Kaksi pizzaa, viinilasi ja iso olut maksoivat yhteensä 31 euroa, mikä on noin kymmenen euroa enemmän kuin omalla kylällä mutta lomakohteessa onkin lomakohteen hinnat!

Illallisen jälkeen olikin sopiva hetki siirtyä katselemaan uuden vuoden 2023 saapumista parvekkeelta.

Auguri!