Lokakuinen Lazio

22.10.2022

Italian lokakuun sää on mielestäni sää parhaasta päästä tehdä aktiivisia turistiretkiä Rooman ympäristössä. Heinä-elokuun helteissä ulkoilmakohteissa Colosseumilla, Forum Romanumila tai vaikkapa Fontana di Trevillä  turistipoloa uhkaa lämpöhalvaus, ja vartijat yrittävät epätoivoisesti estää hikisiä turisteja lepuuttamasta itseään Pantheonin sisäänkäynnin varjossa ja Espanjalaisilla portailla. Suihkulähteeseen pulahtamisestakin mokomat kirjoittavat tuntuvat sakot. Kesähelteillä itsesuojeluvaistolla varustettu turisti pysytteleekin kirkkojen ja museoiden suojissa. Kun lokakuussa päivän ylin lämpötila pysyttelee 20 ja 25 asteen välissä aika on otollinen pakollisten monumenttien kiertämiselle tai retkien tekemiseen maalle.

Ottobrata romana on lokakuisiin kesän viimeisiin päiviin asettuva hetki, jolloin roomalaiset lähtevät nauttimaan aurinkoisista päivistä maalle ennen syksyn saapumista. Syyskuussa ja lokakuun alussa vietetään sadonkorjuu- ja viinijuhlia. Ja lokakuun lopussa juhlistetaan eri puolilla Italiaa kastanjasadon kypsymistä. Syys-lokakuu on mainio hetki osallistua erilaisiin sagroihin ja festoihin, joihin liittyy paikallinen ruoka.

Lokakuussa myös rantaelämä on mahdollista vaikka balneaarien eli rantabaarien aurinkotuolivuokraus hiljeneekin. Rannalle voi mennä tekemään pitkiä kävelyjä tai nautiskelmaan auringonpaisteesta, ja miksei pulahtaa uimaankin sillä meriveden lämpötila voi vielä päihittää Päijänteen heinäkuun lämpötilan.

Paikalliset saattavat laittaa jo päälle kevyttoppatakin mutta turisti voi touhuta mitä huvittaa, ja siihen Italialaiset ovat tottuneet. Aurinkoisin päivinä rannalla viihtyvät koirat, lapset, kalastajat, mummot ja papat, ja etenkin erinomaisista merenelävistä nautiskelevat ruokailijat. Vaikka auringonpalvonta rannalla hiljenee toimivat rantaravintolat ja baarit rentoina ajanviettopaikkoina vaikka aurinko välillä pujahtaisikin pilveen tai merituuli tuntuisi liian viileältä.

Lukemisiin, Anne

PS: Tästä linkistä löydät Lazion alueen tapahtumista -> https://lazioeventi.com