Lokakuinen rantaloma Anziossa

23.10.2022

Lokakuinen sää osoittautui taas erinomaiseksi. Päivän ylin lämpötila pyöri 25 asteen hujakoilla ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta, joten päätimme lähteä viettämään ottobrataa al Mare. Valitsimme rantakohteeksi Anzion, joka sijaitsee noin 50 km Roomasta etelään. Anzio ei ole erityisen trendikäs lomakohde mutta olen lukenut siitä paljon positiivisia kommentteja. Täytyyhän paikassa olla jotain jos itse Keisari Nero rakennutti palatsin Anzion rantaan.

Keisari Neron Palazzo Imperialen rauniot ovat nähtävissä edelleen Anzion rannalla.

Jos Neron rakentama Domus Aurea Roomassa oli tekojärvineen valtava ei tämäkään palazzo ollut vaatimaton. Palazzo Imperiale levittäytyi kahdeksansadan metrin leveydelle silloisen Antiumin rantaviivaan. Tänä päivänä Keisari Neron patsas vartioi raunioita.

Varasimme hotellin aivan hiekkarannan tuntumasta, jolloin saimme nauttia samasta upeasta merinäköalasta parvekkeeltamme kuin Keisari Nero. Anzion hiekkarantaa suojaavat aallonmurtajat ja niiden suojissa on turvallista ottaa aurinkoa, kävellä, rakentaa hiekkalinnoja ja katsella auringonlaskua. Rannan fasiliteetit ovat erinomaiset. Rantaelämän viettäminen pitempäänkin olisi ollut vaivatonta sillä kaikki mitä rantalomalainen tarvitsee, ranta, baari ja ravintola, olisivat olleet noin 25 metrin päässä toisistaan.

Porto Innocenziano, joka on rakennettu Paavi Innocentius XII:n toimesta 1697 on Anzion elämän keskus. Satamakuppilassa istuskellessa on mukava seurata kalastajien askareita.


Kalastusaluksien kansilla käy kauppa kun tarjolla on jos jonkinlaisia mereneläviä. Verkkoja korjataan ja aluksia huolletaan seuraavaa kalastusreissua varten. 

Anzion lukuisten kalaravintoloiden tarjonta on siis taatusti tuoretta. Kalaravintoloita löytyy satamasta mutta myös Anzion hiekkarannan puolelta. Suosittelen kokeilemaan klassista pasta alla vongolea tai risotto alla crema di gamberia, eli simpukkapastaa tai kermaista katkarapurisottoa. 

Anzio on pieni ja sympaattinen oikea kaupunki, eikä pelkästään rantalomakohde, jonka hintataso on kohtuullinen. Suosittelisin Anziota lomakohteeksi sellaisille ihmisille, jotka arvostavat aitoa italialaista elämänmenoa, ja jotka rakastavat mereneläviä lautasella!

Lukemisiin, Anne