Maisemaillallinen Turano-järvellä

1.7.2021

Turano-järvi on Lazion alueen piilotettu jalokivi. Se sijaitsee vuoriston suojassa kiemuraisen tien takana kahdeksan kilometrin ylämäen ja kahdeksan kilometrin alamäen päässä Poggio Moianosta. Turano-järvellä on mukava viettää iltaa illallisella terassilla istuskellen, sillä maisemat ovat häikäisevät. Meille eksyneet vieraat täytyy ehdottomasti aina viedä Turanolle syömään hyvin ja ihastelemaan maisemia. Tällä kerralla suuntasimme kohti Castel di Toraa, joka on yksi järven rannalla olevista kylistä.

Valitsimme illallispaikaksemme kotiravintola L'Osteria di Baccon. Kun astelee alas rappusia "kellariravintolan" ovelle on mahdotonta arvata minkälaiset maisemat odottavat terassilla toisella puolella rakennusta. Tässä osteriassa pääsee nauttimaan konstailemattomasta paikallisesta ruoasta uskomattoman maiseman kera ilman englanninkielistä ruokalistaa.

Tilasimme alkupalaksi Assorto di montagnen eli paikallisia leikkeleitä ja juustoja.

Primiksi valitsimme tryffeileillä höystetyn Spaghetti alla grician ja Ravioli di tartufon. Spaghetti alla gricia on Laziosta kotoisin oleva pasta-annos, joka koostuu pecorino-juustosta, mustapippurista ja guancialesta eli savustetusta sianposkesta. Viinisuositus tryffeleille oli erinomainen ja se sai pasta-annokset maistumaan suussasulavilta.

Secondeiksi valikoituivat Filetto alla griglia ja Scamorza in forno, grillattu naudanfilee ja uunissa paistettu juusto.

Contornit jätimme tällä kertaa väliin jotta tilaa jäisi vielä jälkiruoille! 

Kylä on valittu I Borghi piu Belli d'Italia listalle eikä suotta! Jyrkän rinteen laelle rakennetusta kylästä on upeat maisemat järvelle. Varsinkin iltavalaistuksessa kun kylien valot heijastuvat  järven pinnasta on maisema sanoinkuvailemattoman upea! 

Mässäilyn jälkeen ennen paluumatkkaa kävimme vielä iltakävelyllä Castel di Torassa.

Paluumatkalta ei tälläkään kerralla yllätyksiä puuttunut. Paikallisilla on tapana pitää lehmiä, vuohia ja lampaita irrallaan, joten koskaan ei voi olla varma mitä seuraavan mutkan tai puskan takaa tulee vastaan. Tällaisia piti varoa tällä kerralla.

Lukemisiin, Anne