Nostalgiaretki Toscanaan

22.10.2021

Ajoimme nostalgiasyistä Laziosta italofiliamme syntysijoille Toscanaan Luccaan. Ensimmäinen italianmatkamme suuntautui  tänne Pohjoistoscanan vuoristoseudulle. Vuosia sitten vuokrasimme vanhan rustiikin kiviseinäisen talon juuri läheltä Luccaa ja tuijottelimme viikon verran vastakkaista vuorenseinämää kirkonkellojen kalkatusta kuunnellen. Tätä ensimmäistä reissua seurasi monia muita italianmatkoja aluksi useinmiten juuri Toscanaan.

Miksi italofiili syntyi juuri Toscanassa? Toscanan maaseutu on todennäköisesti juuri se mitä ajattelet kun kuvittelet kliseisen italialaisen maiseman.

Toscana on viiniviljelmien ympärillä kiemurtelevia pikkuteitä ja kukkuloita joiden laella on toinen toistaan kauniimpia pikkukyliä. Se on auringonlaskuja, Vespoja ja Seicentoja ja sypressikujia. Toscana voi olla klisee mutta silti se on vielä aito. Toscanasta löytyvät kaikki palaset josta italialainen dolce vita koostuu, ja siksi suosittelenkin sitä matkakohteeksi. Unohda siis Rooma ja Napoli, ja vietä hidasta lomaa vaikkapa Unescon maailmanperintökohteessa Val d'Orcian laaksossa. Mutta, ole varovainen, sillä italofilia tarttuu Toscanassa niin kovin helposti!

Toscanan maaseudulle voi kirjaimellisesti olla mutkikkaampi matkustaa, sillä sitä ympäröi vuoristo. Toisaalta juuri sen takia turismi ei vielä ole pilannut sen viehätystä. Lento Pisaan tai Firenzeen helpottaa majoitukseen siirtymistä. Agriturismosta käsin on kätevä tehdä vuokra-autolla päiväretkiä lähistöllä sijaitseviin idyllisiin kukkulakaupunkeihin. Kunhan ensin on rentoutunut agriturismon uima-altaalla nauttien Toscanan auringosta ja kumpuilevasta maisemasta, jota viiniviljelmät koristavat.

Illan tullen voikin sujahtaa kesämekkoon, ja suunnata vuokra-Fiatin kohti lähimmän pikkukaupungin toscanalaista ravintolaa. Ehdottomasti suositeltavia kohteita ovat esimerkiksi San Gimignano, Volterra, Cortona ja Montepulciano.

Ennen auringonlaskua voit ensin nauttia Piazzalla aperitivoksi ehkä perinteisen Spritzin,  jonka jälkeen on hyvä tehdä pieni passeggiata, sillä tottahan kesämekko kaipaa yleisöä. Ravintolapöydässä lasi Chiantia maistuu bruschettan ja paikallisten leikkeleiden ja juustojen kera.

Tarjoilija saattaa suositella primiksi villisikapastaa ja secondiksi bistecca Fiorentinaa. Jälkiruoaksi maistuu aina pannacotta.

Toscanassa voi maaseutumatkailuun yhdistää myös rantaloman. Esimerkiksi Porto Ercole tai Porto Santo Stefano ovat idyllisiä rantakohteita, joissa on jäljellä vanhan maailman glamouria. Unohda siis Rimini ja muut pakettimatkakohteet ja suuntaa Toscanan rannikolle.

Jos merivesi ei ole riittävän lämmintä voi aina myös pulahtaa Saturnian kuumaan lähteeseen.

Kulttuurinnälkäisille Toscanassa on noin tunnin ajomatkan päässä toisistaan ikoniset Firenze ja Pisa. Kävele Medicien ja Michelangelon jalanjälkiä, tutustu Ufficissa Venuksen syntymään, näe David, ylitä Arno-joki Ponte Vecchiota pitkin, ja kiipeä Pisan kaltevaan torniin aasialaisten ja amerikkalaisten turistilaumojen kanssa. Tai ehkä sittenkin suuntaat Sienaan tai Luccaan, jotka eivät ole niin täynnä turisteja mutta ovat vähintään yhtä viehättäviä.

Lucca on hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki, jonka vanhaa kaupunkia ympäröi muuri. Muuri on neljä kilometriä pitkä,  ja sen voi kiertää kävellen tai pyörällä. Luccan ostoskatu Via Fillungo tarjoaa loppumattomat ostosmahdollisuudet ja tunnelmallinen pyöreä keskusaukio Piazza Amfiteatro kutsuu terassille katsomaan ohikulkevia ihmisiä.

Luccan hintataso on myös kukkarolle sopivampi kuin Firenzen. Jos siis mieluummin jätät väliin Guccit ja Ferragamot, ja pidät enemmän paikallisista pikkuputiikeista on valinta ehdottomasti Lucca. Joka kuukauden kolmantena viikonloppuna järjestetään vanhassakaupungissa antiikkimarkkinat, jonka valikoima vaihtelee vintage muodista vanhoihin työkaluihin.

Italofiili suosittelee siis lämpimästi käyntikohteeksi Luccaa jos kaipaat Toscanan lomallasi hieman suuremman kaupungin vilinää. Buon Viaggio!

Lukemisiin, Anne