Paavin kanssa joulutorilla

30.12.2019

Tärkein italialainen jouluperinne ei ole jouluruoka, joulupukki tai joulukuusi vaan ehdottomasti jouluseimi. Joulua vietetään perheen kesken ja seimiasetelma on useimmiten mukana joulunvietossa tavalla tai toisella.

Suomalaisittain olisi helppoa kuvitella, että seimiasetelma on jotain mikä kasataan isoäidin piirongin päälle joulunpyhiksi pölyyntymään mutta italialaiset ja varsinkin Greccion asukkaat ovat vieneet perinteen hieman pidemmälle.

Greccio on julistanut itsensä Italian seimipääkaupungiksi!

Greccio on pieni kylä korkealla vuorenrinteellä lähellä lähikaupunkiamme Rietiä. Se on myös yksi italian kauneimpia kyliä ja on päässyt Uno dei borghi piu belli d'Italia listaukseen. Grecciosta löytyy sievä joulutori, josta voi ostaa kaikenlaista käsityöläisten valmistamaa seimiaiheista tavaraa omaan seimiasetelmaan. Jos shoppailu ei kiinnosta voit toki nauttia lasillisen vin bruleetä tai käydä vierailulla seimimuseossa. Varaudu kuitenkin jonottamaan molempiin kohteisiin.

Jos museot ovat mielestäsi tylsiä mielenkiintoinen vaihtoehto seimikokemukselle on Greccion live-seimi! Suomalaiseen kesäteatteriin verrattavissa olevaan katsomorakennelmaan ahtautuu joulunpyhinä satoja ihmisiä kokemaan Jeesuksen syntymän ihmettä yhä uudestaan ja uudestaan. 

Grecciossa seimiä on joka puolella. Asukkaat rakentavat niitä tapojensa eteen turistien ihailtavaksi, ja paikallisesta kirkostakin niitä löytyy useampia kappaleita.

Jos kuvittelet, että seimihomma on italialaisten kummaa hömpötystä kannattaa kysyä asiasta Paavilta. Il Papa saapui tänä vuonna Greccion joulutorille helikopterilla ja sai koko tienoon sekaisin. Jos Paavi tykkää niin tykkäät sinäkin!

Haastan kaikki suomalaiset rakentamaan seimiasetelmia ensi jouluna!

Lukemisiin, Anne