Pizzafestivaalit takapihalla

4.1.2022

Henkilökohtainen pizzaioloni halusi järjestää takapihallamme keskitalven pizzafestivaalit. Luvassa olisi kuulemma pizzettoja, birraa sekä tanssia, viimeistä epäilin.

Ensimmmäinen askel festivaalia kohti on hiivan lämmitys. Yksikään itseään arvostava pizzaiolo ei lähde yrittämään taikinan vääntämistä kylmällä hiivalla. Hiiva nostetaan ajoissa hellästi ikkunalle auringonpaisteeseen köllöttämään. Tätä vaihetta ei voi skipata tai taikina on pilalla! 

Pikkuruista pizzauunia lämmittäessä vierähtää vähintään tunti. Kun kokki siirtyy taikinan tekoon, kutsuvieras voi sillä aikaa nauttia lasin viiniä. Muistathan, että pizzataikinan tekeminen on leipomista, joten aineet on syytä mitata tarkasti!  

Kun taikina on valmis pizzaiolo siirtää kaikki pizzanpaistossa tarvittavat välineet käden ulottuville. Sitten alkaa paistaminen. Pizzauunia kuumennetaan lisää pienillä oksilla, jotta saadaan aikaiseksi pieni liekki kuuman ilman kierrättämistä varten.

Tässä vaiheessa kutsuvieras ottaa lisää viiniä.

Pizzauunista tulee ulos erilaisilla täytteillä varustettuja herkkuja tasaisen taulukon taktiikalla. Pizzaiolo tarvitsee hikiseen hommaan virvokkeeksi kylmennetyn birran. Kutsuvieras pitäytyy viinissä. 

Artisokka, stracchino-juusto
Sitruuna
Salami, tomaatti, mozzarella eli Diavola
Anjovis, kapris, tomaatti, mozzarella
Sitruuna, rosmariini
Artisokka, salami, mozzarella

Kun aurinko laskee myös pizzat on paistettu ja maha on ääriään myöten täynnä. Ehkä kuitenkin vielä lasillinen!

Nopean pizzataikinan ohje

500g "0" jauhoja

500g "00" jauhoja

Suolaa 20g

25g huoneenlämpöistä tuorehiivaa

50g oliivioljyä

6 dl vettä

Ripaus sokeria

Sekoita jauhot taikinakulhossa, tee jauhojen keskelle kuoppa nestettä varten, lisää suola jauhojen pinnalle.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri ja öljy. Lisää neste taikinakulhoon jauhojen keskelle ja sekoita varovasti aloittaen keskeltä nesteestä. Vaivaa muutama minuutti ja kohota 30-40min.

Tämä ohje on tullut sukuun Firenzestä pizzanpaistokurssilta, johon pikkusiskoni osallistui.

Lukemisiin, Anne