Portulakkaa pöytään!

10.10.2019

Kahden kuukauden poissaolo parhaimmalla kasvukaudella aiheuttaa tarpeen massiivisille puutarhanhoitotoimenpiteille. Jos ei halua nautiskella aperitivoa rikkaruohojen keskellä on laitettava hihat heilumaan. Onneksi pihamme ei ole suuri, joten tunnin huhkimisella ovat kukkapenkit ja kivetykset taas siistissä kunnossa. Ja se aperitivokin tulee ansaituksi kaiken rehkimisen jälkeen. 

Nykiessäni rikkaruohoja silmiini osui tutunnäköinen kasvi. Olin edellisenä kesänä ostanut samannäköisen kesäkukan ja istuttanut sen kukkapenkkiini. Tosin huonolla menestyksellä.

Googlasin ostokseni, ja löysin mielenkiintoista tietoa. Rikkaruoho osoittautui vihannesportulakaksi, joka kasvaa myös villinä Italiassa. Minä hölmö olin nyhtänyt kaksin käsin irti tämän herkun ja heittänyt sen kompostiin.

Kävi ilmi että vihannesportulakkaa voi käyttää sellaisenaan salaatissa tai pinaatin tavoin pannulla freesattuna, joten ei muuta kuin pelastuspartio tonkimaan kompostia ja keräämään herkut talteen.

Valmistimme portulakasta valkosipulin, sitruunankuoren ja öljyn kera pannulla contornin, jota nautimme omatekoisen kotijuuston ja lihapullien kanssa. Tätä voi kai kutsua cucina poveraksi kuten täällä on tapana sanoa! 

Käyttämättä jääneet kasvit saivat uuden elämän vietettyään yön vesilasissa. Istutimme "rikkaruohot" takaisin puutarhaan sellaiseen kohtaan, josta innokas puutarhuri ei niitä enää kitke!

Lukemisiin, Anne