Ruokahaasteena porchetta

5.1.2023

Porchetta, tuo keski-italialaisen liharuoan sielu, on kokonaisena paistettua luutonta possua. Possu on maustettu suolalla, pippurilla, valkosipulilla sekä rosmariinilla ja sen pinta paahdetaan kullankeltaisen rapeaksi. Kaupasta porchettaa löytää myös valmiiksi siivutettuna, jos ei halua ryhtyä tuntikausia kestävään paisto-operaatioon.

Porchetta on italialaista pikaruokaa. Siellä täällä teiden varsilla, toreilla ja markkinoilla on pysäköitynä porchetta-autoja, joista voi ostaa pikaevääksi porchettaleivän.

Rasvaisesta porchettasta leikataan ohuita siivuja ja laitetaan vaalean leivän väliin  joka syödään sellaisenaan ilman mitään levitteitä tai majoneesia. Rasvainen ja rapea porchetta toimii voiteluaineena joka puraisulla.

Törmäsimme paikallisessa ruokakaupassa erikoiseen porchetta kiekkoon, jota täytyi ehdottomasti testata, vaikkei meillä ollut aavistusta, mitä sille pitäisi tehdä. Porsaanlihan lisäksi kiekkoon keskelle oli laitettu myös maksaa ja tietysti myös mausteita.

Kokki otti haasteen vastaan ja päätti tällätä koko komeuden ensin grilliin ja sitten uudestaan rosmariinipedillä folioon kääräistynä. 

Kyytipojaksi porchettalle valmistui risotto. Ruokahaaste selätettiiin sillä erinomaista porchetasta tuli kotikonsteinkin.