Sinivuokkoja puutarhalla

1.11.2018

Puutarhani pikkuruinen koko ei estä hankkimasta sinne jos jonkinlaisia kasveja. En tunne italialaisia kasvilajeja, joten en tiennyt mikä kukka, pensas tai puu menestyy missäkin. Ajelin paikalliselle puutarhalle Conte Piante Rietiin selvittämään asiaa.

Selitin vajavaisella italiankielelläni puutarhurille, mitä olin vailla. Valitsimme yhdessä sopivan ruukun ja pari köynnöskasvia. Pakkasimme köynnökset apukuljettajan paikalle ja ruukun takapenkille. Pyysin neljä säkkiä multaa, jolloin huomasin että paikalliset multasäkit olivat suomalaisiin verrattuna tuplakokoisia, 80 litraisia. Oletan että vuokra-Rellussani oli 320 litran peräkontti sillä sinne ei olisi mahtunut enää yhtään mitään muuta.

Jatkoin matkaa kohti paikallista huonekaluliikettä köröttemällä paikallisella teollisuusalueella navigaattoria räpläten. 100 metriä ennen määränpäätä jouduin poliisien pysäyttämäksi. Poliisit tenttasivat mistä olen tulossa ja mihin menossa. Sönkötin italiaksi että olen tulossa Suomesta, Roomasta, vuokra-autolla, Poggio Moianosta ja menossa tuohon viereiseen kauppaan. Poliisisetä vaati nähdä ajokorttini ja auton paperit. Työnsin hänelle kaikki autosta löytämäni dokumentit.

“Asicurezza, asicurezza” hoki poliisisetä. Kaivoin puhelimesta kääntäjän esille ja selvitin että kyse oli auton vakuutuspapereista, joita vuokra-autossani ei ollut. Poliisisetä kehotti minua ensitilassa soittamaan autovuokraamoon puuttuvien papereiden saamiseksi. Pysäytykselle ei siis ollut varsinaista syytä. Mutta jos suomalaista passia pidetään maailman parhaana niin kyllä suomalaisella ajokortillakin näköjään pärjää. Buona giornata signora!

Lukemisiin, Anne