Taiteilijaelämää

15.7.2022

Lienee sanomattakin selvää, että Italiasta löytyy loputon määrä kulttuuri- ja taidekohteita. Tilanne on tietysti allekirjoittaneelle kuvataideopettajalle ja alan harrastajalle optimaalinen. Pitäisi vain kyetä päättämään kiinnostaako etruskien salatut elämät, antiikin roomalaisten elämänmeno, keskiaikaiset linnat ja kirkot vai kenties renessanssin taide tai barokkipuutarhat. Lähin roomalaisaikainen kohde löytyy näppärästi muutaman kilometrin päästä ja keskiaikainen kirkko omalta kylältä. Inspiraation lähteistä ei siis ole pulaa.

Täytyy kuitenkin tunnustaa, ettei tässäkään asiassa suutarin lapsella ole kenkiä. Varsinkin kesällä tulee museoita ja kulttuurikohteita koluttua säälittävän vähän. Hellepäivänä tulee ennemmin valittua aurinkotuoli ja kirja kuin turistimassoja täynnä oleva Rooma. Syksyllä ja talvella kulttuurimatkailu on mukavampaa kun kohteissa on hiljaisempaa eikä aurinko porota liian kuumasti.

Kulttuurikohteiden koluamisen sijaan kesällä on hyvä hetki sutia. Hinasin maalaustelineen Italiaan Suomesta auton peräkontissa, mutta muut tarvikkeet olen hankkinut suurimmaksi osaksi täältä.  Paikalliset taidetarvikeliikkeet ovat, ainakin minulle, nähtävyyksiä. Esimerkiksi taidetarvikeliike Ditta G.Poggi on toiminut Roomassa jo vuodesta 1825. 

Maalaustelineelle löytyi paikka yläkerran ikkunan vierestä. Ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut superkirkas päivänvalo, joka saa sisätilan vaikuttamaan hämärältä vaikka lykkäisi kaikki valaisimet päälle. Värit eivät tietenkään tällöin toistu oikein ja kontrasti katoaa. Jos maalauspohjan kääntää kohti aurinkoa häviävät jälleen kerran värit ja maalari saa tuijotella omaa kankaalle lankeavaa varjoaan. 

Vaihtoehtona on tietysti maalata ulkona, kukkamekko päällä ja lierihattu päässä. Muuten hyvä mutta plein-air maalaamisessa italialaisessa kesäsäässä tulee hiki! Sitten tekee mieli ottaa kesäjuoma ja toinen, eikä maalaamisesta kohta tule enää yhtään mitään. Itseasiassa lokakuu on sään puolesta oivallinen aika ulkoilmasutimiselle.

Jostain kumman syystä täällä ei tee mieli maalata mitään muuta kuin paikallisia aiheita. Telineeltä löytyy terapeuttisesti kukkapurnukoita ja paikallisia maisemia.

Kesälomalla ei näytä olevan minkäänlaista hinkua rypeä syvissä taiteellisissa vesissä. Eli Suomessa ja Italiassa maalatuista töistä olisi pakko pitää eri näyttelyt. 

Lukemisiin, Anne