Terme dei Papi

28.2.2023

Talviuinnista on tullut viime aikoina trendikäs harrastus. Päätimme testata kuinka talviuinti luonnistuu italialaiseen tapaan, ja suuntasimme kohti kylpylää, joka tarjoaa mukavat uintiolosuhteet jokaisessa säässä ja kaikkina vuodenaikoina. 

Varasimme kahden vuorokauden majoituksen Terme dei Papin yhteydessä sijaitsevasta kylpylähotelli Niccolo V:stä, sillä Terme dei Papin ympäri vuoden avoinna olevissa kuumissa lähteissä vesi on sopivan lämmintä myös talviuintiin. Lisäksi Terme di Papi sijaitsee Viterbossa vain reilun tunnin ajomatkan päässä taloltamme.

Ensivaikutelma hotellista oli erittäin positiivinen, ilmassa oli luksuksen tuntua.

Terme dei Papi on ollut jo 1200-luvulla paavin käytössä, joten kai se mikä kelpaa paaville kelpaa myös meille. Vastaanoton henkilökunta oli ystävällistä ja opasti meitä pienestä kielimuurista huolimatta. Allekirjoitimme lomakkeen, jolla todistimme olevamme terveitä ja jolla lupasimme olla menemättä höyrykylpyyn ennen kuin kolme tuntia olisi kulunut ruokailusta. Tämän jälkeen saimme huoneemme ovikortit, joihin ladattiin myös puolihoitoon kuuluvat hoidot ja ruokailut. Hotellihuone oli tyylikäs ja sieltä löytyivät spa-elämään välttämättömät varusteet aamutakki ja tossut. Seuraavan parin päivän ajan pääsisimme kaikkialle kylpytakkiin pukeutuneena  ja ovikorttia vilauttamalla.

Suuntasimme välittömästi kohti kuumaa lähdettä eli Monumental poolia, jonka lämmitä vettä olimme ensisijaisesti tulleet testaamaan. Tepastelimme kylpytakeissamme kohti allasaluetta, ja piippasimme ovikortilla itsemme sisälle. Koska olimme hotellivieraita emme tarvinneet pukuhuonetiloja. Pikainen suihku ennen altaaseen menoa riitti. Kylpytakki naulaan ja altaaseen! Lämmin vesi virtasi altaaseen sen toisesta päädystä ja poistui toisesta, joten veden lämpötilaa oli mahdollista säätää positioimalla itsensä sopivalle etäisyydelle. Arvioisin veden lämpötilan olevan noin 37-40 astetta. Matalassa päädyssä vesi on lämpimämpää ja siellä voi istuskella altaan pohjassa. Syvempi osa altaasta, missä vesi on hitusen viileämpää, on rajattu köydellä. Syvässä päädyssä voi vesijuosta tai uida matkaa mutta ylivoimaisesti suosituinta on pötkön varassa kelluminen ja rupattelu. Kaiken kaikkiaan Terme dei Papin tunnelma on varsin seesteinen.

Varasimme hotellin puolihoidolla, mitä emme yleensä harrasta, koska tykkäämme käydä tutustumassa uusien paikkakuntien tarjoamiin ruokailumahdollisuuksiin. Ratkaisumme oli kuitenkin onnistunut. Saimme molempina päivinä valita menisimmekö hotellin illalliselle vai lounaalle. Ensimmäisenä iltana valitsimme illallisen ravintola The Gregorio IX:ssä mikä oli hyvä idea, sillä parin tunnin altaassa lillumisen jälkeen ei virtaa olisi enää ollutkaan ravintolan metsästämiseen. Ravintola oli tasokas mutta sopivan rento. Pakettiin kuului kaksi ruokalajia ja jälkiruoka mutta viini piti pulittaa itse. Annokset olivat yksinkertaisia mutta erittäin maukkaita. Ruokailun jälkeen ei ollut muuta mahdollisuutta kuin käydä mahan viereen nukkumaan.

Hotellin aamupala oli laadukas, ja sen olisi halutessaan voinut nauttia aamutakkisillaan. Perinteisten aamiaistarvikkeiden lisäksi tarjolla oli kakkuja ja makeita vaihtoehtoja pitkä rivi.

Pidin erityisesti mansikoista ja vuohenmaitojogurtista, johon valutin hunajaa suoraan kennosta.

Cappuccino valmistettiin pyynnöstä ja tarjoiltiin pöytään. Aamupalan jälkeen olikin taas aika suunnata kohti allasaluetta.

Toisena päivänä päätimme uimisen jälkeen syödä puolihoitolounaan hotellin toisessa ravintolassa, ravintola La Terrazzassa, koska emme taaskaan jaksaneet lähteä kauemmaksi. Lounasravintola sijaitsee allasalueen yhteydessä, joten sinnekin olisi ollut mahdollista piipahtaa suoraan altaasta. Myös lounaaseen kuului kaksi ruokalajia ja jälkiruoka. Valitsimme päivän keiton ja pasta-annokset, joiden pekonin määrässä ei oltu pihistelty. Jälkiruoaksi kelpasi gelato. 

Kokeilin myös puolihoitopakettiin kuuluvia hoitoja terme-osastolla, joka sijaitsi hotellin pohjakerroksessa. Termeä lämmittävät luonnolliset kuumat lähteet. Testasin vaskulaarihoitoa, jossa kahdenkymmenen minuutin ajan kävellään vuorotellen kylmä- ja kuumavesialtaiden läpi, jotka poreilevat ja hieroen jalkoja. Kokemus oli yllättävän virkistävä! Tämän jälkeen kokeilin doccia emozionaalea, jossa käytännössä siirrytään erilaisesta suihkusta toiseen. Tämä ei ollut kokemuksena kummallinen mutta viimeisen suihkun laventelin tuoksuinen höyry oli kyllä vekkuli.

Terme-osastolla oli myös luonnonkivinen luola, grotta, jossa nautiskeltiin kuuman lähteen tuottamasta 48 asteisesta höyrystä. Höyrykylvyn jälkeen tämäkin kylpijä ohjattiin lepohuoneeseen, jossa kylpijä käärittiin valkoiseen lakanaan ja laitettiin pötkölleen rentoutumaan.

Kahden päivän loman aikana kylpyläluuppi, kelluminen, ruokailu ja hoidoisssa käyminen jäi yllättävän nopeasti päälle. Aamutakissa haahuilu syöttää ilmeisesti ihmismielelle jatkuvasti signaalia tekemättömyydestä, jonka takia kypyläkokemus oli erittäin rentouttava. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan talviuintia!

Lukemisiin, Anne