Via Appia, päiväkävelyllä roomalaisten jalanjäljillä

31.12.2021

Aktiivilomailu tuntuu olevan kovin suosittua. Drinksu kädessä uimaaltaan reunalla otetut selfiet ovat kuulemma enää boomerien yrityksiä vaikuttaa villiltä ja vapaalta. Lomalla pitäisi vähintään vuokrata sähköpyörä, joogata tai hortoilla reppu selässä vuorelle. Entä jos aktiivilomailu ei kiinnosta, ja drinkki hotellin aulabaarissa kuiskailee nimeäsi?

Jos satut olemaan Roomassa ehdotukseni on, että lähdet luonnon helmaan roomalaisten jalanjäljissä yhdistäen lenkkeilyn ja kulttuurimatkailun. Via Appia Antica motivoi minua, aktiivista spritzerin imijää, tarjoamalla 15 km Rooman historiaa.

Voimme kiittää konsuli Appius Claudius Caecusta tien rakennuttamisesta vuonna 312 eaa.Yli 570km pitkä Via Appia alkoi Colosseumilta ja päättyi Italian saappaankorossa olevaan Brindisin kaupunkiin. Sitä pitkin oli tarkoitus siirtää nopeasti roomalaisia legioonia kohti etelää.

Nykyään Via Appia on suosittu ulkoilukohde, josta on siis säilynyt noin viidentoista kilometrin pituinen osa. Colosseumilta kuljetaan ensin Via Appiaa pitkin Aurelianuksen muurien ulkopuolelle Pyhän Sebastianuksen portin (275 jaa.) läpi. Portin ulkopuolella Via Appian varrella ja sitä ympäröivillä puistoalueilla voi tutustua kymmeniin roomalaisaikaisiin kohteisiin. Koska kävelemällä on mahdotonta tutkia koko puistoa on paikanpäältä mahdollista vuokrata myös polkupyörä. 

Via Appian varrelta löytyvät esimerkiksi Maxentiuksen circus, Villa Quintili, Celia Metellan mausoleumi, katakombeja, Keisari Neron neuvonantajan filosofi Senecan hauta, akvedukteja, Pyhän Sebastianuksen basilica, johon marttyyri on haudattu, Quo Vadis kirkko, jonka paikalla Paavalin ja Jeesuksen kerrotaan tavanneen, ja josta löytyy kivi, jossa ovat Jeesuksen jalanjäljet - uskokoon ken haluaa!

Valkoinen rakennus on Quo Vadis -kirkko

Tällä retkellä poikkesimme Pyhän Sebastianuksen basilikassa ja sen yhteydessä sijaitsevissa katakombeissa. Katakombin käytäviä on kaivettu yli 7km kolmeen kerrokseen ja niihin on arveltu haudatun 100000 vainajaa. Pyhän Sebastianuksen katakombissa on Sebastianuksen lisäksi säilytetty Pyhien Pietarin ja Paavalin jäännöksiä. 300-luvulla apostoleja on myös juhlittu katakombin suojissa ja sen seinältä on löytynyt kaivauksissa noin 600 graffitia, joissa apostolit on mainittu nimeltä. Täältä Pietarin ja Paavalin jäännökset siirrettiin myöhemmin Pietarinkirkkoon ja Pyhän Paavalin basilikaan. 

Valitettavasti katakombissa oli valokuvaus kielletty, mutta voit päästä tunnelmaan täällä https://www.catacombe.org/

Pyhän Sebastianuksen basilika

Via Appialla on säilynyt vielä roomalaisaikaisia katukiviä. Päiväkävelyllä voi motivoida itseänsä mukavasti miettimällä ketä kaikkia henkilöitä samoja kiviä pitkin on kulkenut ja mitä tien varrella on tapahtunut. Vuonna 73eaa. tapahtuneen orjakapinan seurauksena Via Appian varteen neljänkymmenen metrin välein ristiinnaulitut orjat eivät olisi miellyttävä näky mutta on hauska ajatella kulkevansa samaa reittiä kuin Julius Caesar, Kleopatra, Keisari Augustus, Nero, muutama Paavi ja tuhansien legioonalaisten joukot.

Alkuperäisiä roomalaisia katukiviä

Kuten legioonalaisillekin marssiessa tulee nälkä. Via Appian varrelta löytyy myös ravintoloita ja baareja joissa voi pysähtyä nauttimaan panninon tai sen ansaitun drinkin.

Lukemisiin, Anne